Bureau Beweeglijk

Met plezier leren | motiveren | doceren

Doceren

Van hard werken tot dikke pret

 Vind je lesgeven soms ook hard werken? Al die deelnemers aan de slag krijgen? Te zorgen dat zij zich voorbereiden? Mee doen in je les? Een toets halen? Dat herken ik helemaal. Voor je het weet ben jij degene die de kar trekt, verzin je steeds leukere activiteiten om ze maar te entertainen en leunen zij steeds verder achterover.

Wil je dat omdraaien? Zodat zij met het zweet op hun voorhoofd staan, met een rood hoofd je les verlaten, zelf extra materialen aandragen, graag laten zien wat ze in de voorbereiding hebben gedaan? Dan helpt het om te weten hoe je een krachtig en veilig leerklimaat creëert.

Geen appeltje eitje, zeker te leren

Dat klinkt misschien heel ingewikkeld en ik ga ook niet zeggen dat het allemaal heel eenvoudig is. Je kunt het alleen wel leren. Door te ontdekken hoe je een goede relatie met je klas en je deelnemers opbouwt, hoe je hen helpt te leren, hoe je hen maximaal uitdaagt en voortdurend aan het werk zet.

Dan ben je niet meer aan het doceren. Dan draag je wezenlijk bij aan de ontwikkeling van anderen. En dat is toch misschien wel waar we het meeste behoefte aan hebben?

Van lesbezoek tot leertraject

Bureau Beweeglijk kan je hierbij helpen door een keer bij je in de les te komen kijken, een draaiboek tegen te lezen, een toets na te spreken of bijvoorbeeld een video-opname van je te bespreken. Dat kan individueel, in team- of groepsverband. Van een eenmalige studiedag tot een leertraject van een jaar.